5 Belgische witte wijnen die de moeite waard zijn

Julie Docsterd,
12-07-2023
In oktober kwam de tweede editie uit van de Belgische Wijngids, een jaarboek waarin zestig wijnbouwers opgenomen zijn. Wij kozen daaruit vijf ‘made in Belgium’ witte wijnen.
Big Dodzy

De Belgische Wijngids is samengesteld op basis van niet minder dan 190 wijnstalen die werden voorgelegd aan een panel van professionele proevers. Zij kenden aan 13 Belgische wijnen een score toe van tussen de 2,5 en 5. Deze tweede editie, samengesteld door Baudouin Havaux en Dirk Rodriguez, bevestigt dat de pioniers uit de sector, en zij die na hen de Belgische wijnbouw nieuw leven hebben ingeblazen, visionairs waren!

5 witte wijnen die de maximumscore kregen:

1. Brin de Paille (Domaine du Ry d’Argent)

De cuvée ‘Brin de Paille’ is één van de eerste cuvées van Domaine du Ry d’Argent en wordt al 10 jaar verbouwd. De Duitse druivensoort Solaris die voor deze cuvée gebruikt wordt, komt van wijnstokken die in 2007 aangeplant werden. Hij heeft heerlijke toetsen van citrus- en bloemen, terwijl hij toch vol en fris blijft.

2. Cuvée Évasion (Domaine Coteaux des Avelines)

De ‘Cuvée Évasion’ is een witte wijn met fruitige aroma’s en exotische en florale toetsen. Hij is fris, soepel en zacht in de mond, met lang aanhoudende citrustoetsen. Deze wijn is perfect bij exotische gerechten, of kan gewoon gedronken worden als aperitief.

3. Auxerrois (Wijndomein Oud Conynsbergh)

Het domein ‘Oud Conynsbergh’ ligt in Boechout (provincie Antwerpen) en produceert de Auxerrois, een witte wijn die opent met frisse aroma’s van bloemen, perzik en peer. In de mond wordt de zachte zuurgraad van de wijn versterkt door een frisse mineraliteit. Deze verfijnde en evenwichtige wijn valt op door zijn middellange afdronk en aangename bittere toets achter op de tong.

4. Terre Charlot 2020 (Château de Bioul)

De ‘Terre Charlot’ van Château de Bioul is een witte wijn van de appellation ‘Côtes de Sambre et Meuse Protégée’. Met zijn exotische smaken van abrikoos en passievrucht wordt hij gewaardeerd om zijn lichte kruidigheid in de afdronk. Hij is gemaakt van de Duitse druivensoorten Solaris en Johanniter.

5. Waes Goud 2019 (Wijndomein Waes)

Met zijn schitterende lichtgele kleur en groene accenten biedt deze wijn intense aroma’s van abrikoos, citrusvruchten, rozen en zoete kruiden. Waes Goud is een frisse, evenwichtige en toch elegante wijn met een goede structuur en afdronk. Hij wordt geproduceerd door het wijndomein Waes in Gent.

meer weten