5 bossen in Europa die je moet ontdekken deze herfst

Julie Docsterd,
28-10-2022
Het herfstseizoen staat voor de deur! Het ideale moment voor lange wandelingen in het bos, waar je een waanzinnig kleurenpalet kan ontdekken dat niet moet onderdoen voor de mooiste meesterwerken van impressionisten.
Johannes

Je hebt het ongetwijfeld gemerkt: het herfstseizoen is begonnen, na een zomer waarin overal in Europa recordtemperaturen werden opgetekend. Als je je in deze koudere, nattere weken een beetje down voelt, nodigen we je uit voor een bezoek aan het bos, dat voor de gelegenheid in zijn mooiste kleuren is uitgedost. Van helder geel tot dieprood en alles daartussenin: boslandschappen zijn in deze tijd van het jaar leuker dan ooit.

Deze vijf Europese bossen, die tot de mooiste van het Oude Continent behoren, zijn weinig bekende bestemmingen waar je in alle rust kan genieten van de kleuren van de herfst, ver van de drukte van de stad.

1. Selva de Irati (Spanje)

Het Irati bos, gelegen aan de Frans-Spaanse grens, is een enorme uitgestrekte oppervlakte met beuken en sparren aan de bron van de Irati, een rivier die tussen de Aezkoa- en Salazar-valleien stroomt. Het is het grootste bosgebied van Navarra en van het hele Iberische schiereiland. Met zijn bijzonder rijke vegetatie biedt het vanaf eind september een adembenemend en kleurrijk schouwspel.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Mayte (@maytelavieenrose)

2. La Forêt de Paimpont (Frankrijk)

Paimpont, een bos met een mysterieuze ziel, staat bekend om zijn rotspartijen, herkenbaar aan een okerrode steen, de leisteen van Montfort. Verspreid over het massief zorgt deze steen voor typische Bretoense landschappen, die de bezoekers een mooi beeld bieden van uitgestrekt natuurschoon. Niet te missen als je West-Frankrijk bezoekt!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par France 3 | Télévision (@france3)

3. New Forest (Engeland)

Het New Forest is een prachtig nationaal park in het zuiden van Engeland. Het bestrijkt een uitgestrekt en divers gebied met dichte bossen, weilanden en pittoreske dorpjes met rieten huisjes die bevroren lijken in de tijd. De oorsprong van dit bos is eeuwenoud, want het werd in 1079 gesticht als jachtgebied voor Willem de Veroveraar. Duizenden pony’s, runderen en varkens grazen vrij in het bos.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par The New Forest UK (@thenewforestuk)

4.  Het nationaal park van de meren van Plitvice (Kroatië)

De Meren van Plitvice staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is zonder twijfel één van de mooiste parken van Europa en waarschijnlijk het mooiste van Kroatië. Het ligt 140 km van Zagreb en 219 km van Split. Het bestaat uit zestien meren die door watervallen met elkaar verbonden zijn. De flora van het park omvat 1.267 plantensoorten, waarvan 22 bedreigde soorten, beschermd door de natuurbeschermingswet van de Republiek Kroatië.

5. Het bos van Białowieża (Polen)

Dit is één van de laatste oerbossen in Europa, gelegen tussen Polen en Wit-Rusland. Het werd 10.000 jaar geleden gevormd tijdens de laatste ijstijd en is historisch gezien grotendeels bespaard gebleven van menselijke invloeden. Het gebied staat sinds 1975 ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is sinds 1976 door de UNESCO erkend als biosfeer-reservaat. Het is één van de laatste overblijfselen van het immense bos dat de vlakten van Noord- en Midden-Europa bedekte na de laatste ijstijd.