Alcoholcontroles voor luchtballonvaarders en piloten van sportvliegtuigjes

Julie Docsterd,
07-06-2023
Het Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart en de FOD Mobiliteit hebben onlangs aangekondigd dat piloten van sportvliegtuigjes en luchtballons binnenkort zullen moeten blazen voor ze opstijgen.
farshad rezvanian

Deze maatregelen, die sinds 2021 al van toepassing waren, maar dan enkel op de piloten in de commerciële luchtvaart, worden binnenkort uitgebreid naar iedereen die vliegt en een glas teveel op heeft. En ja, de regels zijn ook van toepassing op luchtballonvaarders met hun mooie rieten manden! Volgens het persbericht zullen de controles worden uitgevoerd bij iedereen die een operationele functie bekleedt die een impact heeft op de veiligheid. De regel geldt dus niet alleen voor de piloot, maar ook voor de mecanicien, de copiloot en ongetwijfeld ook voor de mascotte die aan de achteruitkijkspiegel hangt als geluksbrenger…

Wie een test of medewerking tijdens de controle weigert, wordt als positief beschouwd. Dit zijn de aangekondigde alcoholtoleranties: 0,09 mg/l uitgeademde lucht of 0,2 g/l in het bloed. Dat zijn de grenswaarden die niet overschreden mogen worden. Worden ze wel overschreden, dan riskeert de overtreder een strafrechtelijke vervolging en/of een administratieve boete. Bovendien wordt de overtreding ook gemeld aan de instantie die het vliegbrevet heeft uitgereikt.