Terug

Cordoba, tussen kunst en levensvreugd

e stad Cordoba (Córdoba) wordt doorkruist door de Guadalquivir en kijkt over deze machtige rivier uit. Vlakbij de Torre de la Calahorra kunt u genieten van het uitzicht over de stad met de klokkentoren van de kathedraal Mezquita en de toren van het Alcázar. Volg de gids!

Als u de wirwar aan straatjes om deze twee gebouwen heen in duikt, wordt u steeds weer verrast met een leuk plein, een klooster, fontein, kerk of geheime tuin. De huizen met ramen en gietijzeren hekken komen uit op de vele met bloemen overgoten patio’s. Hier en daar nodigen sympathieke bodega’s uit tot het proeven van wat tapas of een lokale wijn in de schaduw van een parasol. Cordoba werd in 711 veroverd door een emir die zich losmaakte van Damascus om kalief te worden. Dankzij hem kon Cordoba zich zelfs meten met het rijke en verre Bagdad. Net als toentertijd belichaamt de stad vandaag de dag nog steeds het mooie en artistieke Andalusië dat dichters van de middeleeuwen tot nu betoverde.

 

Een moskee wordt een kathedraal

De oude moskee of ‘mezquita’ is een kathedraal geworden, die haar tot klokkentoren omgevormde oude minaret met trots draagt. Daarom wordt ze in het Spaans ‘mezquita-catedral’ genoemd. Zodra u door een van de grote deuren met duizend-en-één arabesken stapt, wordt u verwelkomd door een verfrissende tuin met palmbomen en heerlijk geurende sinaasappelbomen. In de kathedraal is een bos van meer dan achthonderd pilaren geplant, dat een van de grootste en mooiste islamitische gebouwen uit zijn tijd ondersteunt. Marmer, wit gesteente en rode bakstenen benadrukken de elegantie van de kapitelen en gewelven. Het geheel baadt in een zacht licht waardoor de elegantie en lichtheid wordt benadrukt. De prachtige tuinen vol cipressen, de bloembedden met rozen en fonteinen sieren het paleis van het Alcázar. Dit paleis dateert van de 14e eeuw, en binnenin vindt u een verfijnde sarcofaag en Romeinse mozaïeken.

Meer info

 

Passie voor patio’s

Wie aan Cordoba denkt, denkt aan patio’s. Elk jaar organiseert de stad een feest dat gewijd is aan haar patio’s, die tot de mooiste van Spanje behoren. Meestal zijn de private patio’s niet toegankelijk, maar tijdens de eerste twee weken van mei zijn ook deze open voor publiek. U hoeft maar één van de routes te volgen die door de stad lopen, of gewoon wat rond te wandelen op zoek naar huizen met een logo. Bij deze gelegenheid strijdt iedere eigenaar tegen zijn buurman. Elke patio heeft een eigen persoonlijkheid, en is gevuld met de geur van rozen en jasmijn, het geklater van helder water in een fontein of het gekoer van duiven. ’s Avonds organiseren sommige van de verlichte patio’s concerten en aperitiefjes voor de bezoekers. Zo’n vijftig eigenaren doen op deze manier mee aan verschillende wedstrijden, zoals die voor de mooiste, de meest bloemrijke of de meest originele patio. Zeker een heel fijn moment om de stad te bezoeken.

Meer info

Als u de twee weken van patiowedstrijden heeft gemist: sommige patio’s zijn het gehele jaar geopend.

 

© Eric Valenne

 

Lees de volledige reportage