Coronavirus: waarom moeten de Chinezen niet getest worden in België?

Julie Docsterd,
04-01-2023
Eens te meer doet België niet zoals de anderen. Dit keer in de reactie op de explosie van Covid-gevallen in China. Waarom wil ons land geen Covid-testen opleggen aan Chinese toeristen? We proberen de verklaring te vinden.
Mufid Majnun

Geconfronteerd met de heropleving van Covid-gevallen in China, wil Europa een gemeenschappelijke houding aannemen ten opzichte van reizigers uit dat land. In Europa besloten Frankrijk, Italië en Spanje deze week al een Covid-test op te leggen aan reizigers uit China. Elders in de wereld hebben de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Canada en het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke maatregel genomen! Deze maatregelen worden echter als “ongerechtvaardigd” beschouwd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), wat de hoge vaccinatiegraad in Europa benadrukt.

België van zijn kant heeft weliswaar zijn staat van paraatheid versterkt door de heropleving van coronavirusgevallen in China, maar maakt Covid-tests niet verplicht voor reizigers uit dit land. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke pleit eerder voor een gemeenschappelijk Europees beleid dat tests verplicht maakt voor wie de Europese Unie binnenkomt.

2 maatregelen om naar België te reizen

Enerzijds zal het afvalwater van vliegtuigen die vanuit China op Brussels Airport landen (twee per week, volgens de minister) moeten worden opgevangen en geanalyseerd. Deze analyse moet genoomsequencing omvatten om mogelijke nieuwe varianten te detecteren. Aan de andere kant zullen reizigers die terugkeren uit China en symptomen ervaren die verband houden met het coronavirus, een PCR- of antigeentest moeten ondergaan. Deze test moet naar een laboratorium met genomische sequencingtechnologie worden gestuurd.

Waarom geen algemeen testen?

Frank Vandenbroucke is van mening dat een Covid-testverplichting voor reizigers naar België niet veel zin zou hebben, gezien de grootte van het land en de weinige rechtstreekse vluchten vanuit China. “Wij zijn van mening dat het enkel nuttig is om een test bij vertrek van China naar Europa te vragen, als heel Europa dat coördineert“, aldus de minister van Volksgezondheid. “Om effectief te zijn, moeten we het Passenger Locator Form (PLF) opnieuw invoeren om het volgen van mensen uit China mogelijk te maken.”

Een gevaar voor Belgen?

Wat er in China gebeurt, is echt dramatisch“, gaf de minister toe. “Deze situatie vormt echter geen groot gevaar voor ons, dankzij de massale vaccinatie van de Belgen. De minister riep burgers ook op om zich te blijven inzetten in de strijd tegen de verspreiding van Covid-19. Hij benadrukte het belang van een “boosterdosis” van het Covid-vaccin en het respecteren van voorzorgsmaatregelen (masker bij symptomen, ventilatie,…).