Duitsland: een goedkope universele pas voor… alle openbaar vervoer in het land?

Julie Docsterd,
21-11-2022
Om de koopkracht in het land te ondersteunen, maakt Duitsland zich klaar om een universeel abonnement te introduceren dat voor een bedrag van € 49 per maand toegang biedt tot alle openbaar vervoer in het land.
Alex Azabache

Het is Volker Wissing, de Duitse minister van Verkeer, die dit op een persconferentie aankondigde: “We zijn het eens geworden over een ticket van 49 euro voor het hele land“. De liberaal-democraat en zijn collega’s die in elk van de Bundesländer belast zijn met het transport, hebben een akkoord bereikt om de toegang tot het openbaar vervoer in het land goedkoper te maken.

Het initiatief vervangt in feite het maandticket voor een prijs van €9 dat tussen juni en augustus van dit jaar werd ingevoerd om de inflatie te bestrijden en dat een enorm succes was met niet minder dan 52 miljoen verkochte abonnementen in een land met 86 miljoen inwoners!

Vanaf januari 2023?

De financieringsformule voor dit ambitieuze project moet nog overeengekomen worden tussen de federale regering en de 16 Bundesländer, benadrukte Wissing, waarbij hij aangaf dat de staat “1,5 miljard euro op tafel zou kunnen leggen”. “Ons doel is om het ticket vanaf 1 januari beschikbaar te hebben“, zei hij nog.

Net als zijn voorganger biedt dit maandelijkse ticket toegang tot al het openbaar vervoer in Duitsland, met uitzondering van de hogesnelheidstreinen (het ICE-netwerk van Deutsche Bahn). De regering werkt sinds het begin van het jaar aan een nieuwe regeling om de bevolking te blijven steunen, terwijl de inflatie in het land afgelopen september 10% bereikte. De verlenging van het abonnement van €9 zou te duur zijn geweest voor lokale overheden en openbare vervoersbedrijven.