Zijn Franse wijnen op de terugweg?

Judith Witters,
29-02-2024
Na twee bloeiende jaren zag de sector van Franse wijnen en sterke dranken zijn export in 2023 afnemen. Hoe kan deze plotselinge daling verklaard worden?
wine france
Boudewijn Boer

De Federatie van Franse wijn- en sterkedrankexporteurs (FEVS) heeft aangekondigd dat de uitvoer in 2023 met 6% is gedaald, waardoor deze op 16,2 miljard euro uitkomt. Deze daling volgt op twee uitzonderlijke groeijaren, met een stijging van 28% in 2021 en 11% in 2022. Volgens de FEVS is het een “zachte landing”, gezien de economische context die wordt gekenmerkt door inflatie.

Waarom?

Ten eerste is er natuurlijk de algemene economische situatie die sommige distributeurs, met name in de Verenigde Staten, dwingt om hun voorraden te verminderen. Desondanks blijven de Verenigde Staten de belangrijkste markt voor Franse alcoholische dranken, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en China. De export naar de Europese Unie is relatief stabiel, met enkele variaties van land tot land.

De terugkeer van het blikje?

Gabriel Picard, voorzitter van de FEVS, ziet in deze cijfers een “waarschuwing” voor de sector en benadrukt de noodzaak van innovatie in het licht van veranderende vraag. De introductie van alternatieve formaten, zoals blikjes of schroefdoppen, wordt genoemd als een mogelijkheid tot vernieuwing. Deze daling markeert inderdaad het laagste exportvolume sinds 2009.