Japan: het toerisme herneemt zeer sterk!

Julie Docsterd,
23-04-2024
Tijdens de coronacrisis en erna was Japan één van de landen met de strengste regels rond het toegang tot zijn grondgebied. Maar de regels zijn nu versoepeld, en het minste wat je kan zeggen is dat toeristen er als de kippen bij zijn om de Aziatische parel te bezoeken!
Japan
Sora Sagano

In de maand maart bezochten meer dan drie miljoen internationale toeristen Japan en vestigden daarmee een absoluut record voor het land. Dat meldt JNTO, de Japanse organisatie voor toerisme. Het is een stijging met 69,5% ten opzichte van maart vorig jaar, en 11,6% ten opzichte van maart 2019, het jaar voordat de coronapandemie losbarstte en dat dus als referentiejaar wordt gebruikt.

Japan
Masaaki Komori

Groeifactoren

Deze spectaculaire stijging wordt toegeschreven aan verschillende factoren. Enerzijds trokken het kersenbloesemseizoen en de paasvakantie grote aantallen bezoekers. Ten tweede heeft de devaluatie van de yen ten opzichte van de dollar en de euro van Japan een economisch aantrekkelijke bestemming gemaakt voor Amerikanen en Europeanen. Zuid-Korea was het land waaruit de meeste toeristen naar Japan afzakten, met 663.100 bezoekers. Maar er waren ook aanzienlijke stijgingen van bezoekers uit de Verenigde Staten en Europese landen zoals Duitsland.

Japan
Tianshu Liu

Gevolgen…

Ondanks deze positieve cijfers waren er ook enkele ongewenste effecten. In Kyoto zijn maatregelen genomen om de geishawijk Gion te beschermen tegen toeristische excessen. Daarnaast wordt vanaf deze zomer de toegang tot Mount Fuji gereguleerd met een dagelijks quotum en wordt er een nieuwe toegangstaks van €12 aangerekend voor het populairste pad.