Kyoto: de 5 troeven van de voormalige keizerlijke Japanse hoofdstad

Julie Docsterd,
02-03-2024
Kyoto is het culturele hart van Japan, een stad waar geschiedenis, tradities en natuurlijke schoonheid samenkomen. Een verplichte stop als je in het land bent.

1. Eeuwenoude heiligdommen en tempels

Kyoto, de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan gedurende meer dan duizend jaar, staat bekend om zijn shinto-heiligdommen en boeddhistische tempels. Het Kinkaku-ji (Gouden Paviljoen) en het Fushimi Inari-taisha, met zijn duizenden rode torii-poorten, zijn slechts twee voorbeelden van de meer dan 2000 religieuze locaties in de stad. Zij getuigen van de diepe spiritualiteit en rijke geschiedenis van Kyoto. Een bezoek is een must, vooral omdat de sites perfect zijn georganiseerd in Japanse stijl.

Kyoto
Kinkaku

2. De traditie van de geisha’s

Kyoto is het kloppende hart van de Japanse geishacultuur (geiko genoemd in Kyoto). De wijken Gion en Pontocho, met hun geplaveide straatjes en traditionele houten huizen, blijven het centrum van deze eeuwenoude traditie waar geisha’s en maiko’s (leerling-geisha’s) de kunst van gastvrijheid beoefenen. Het maakt deel uit van de elegantie en de traditie van Japan.

Kyoto
Andre Benz

3. Het Gion Matsuri-festival

Het Gion Matsuri, een van de oudste en beroemdste festivals van Japan, vindt elk jaar in juli plaats in Kyoto. Dit festival, dat teruggaat tot de negende eeuw, staat bekend om zijn majestueuze processies van praalwagens (yamaboko) en traditionele voorstellingen. Het trekt bezoekers van over de hele wereld die zich willen onderdompelen in de geschiedenis en cultuur van Japan.

Gion Matsuri
pixabay

4. Zen-tuinen en natuurlijke locaties

Kyoto staat ook bekend om zijn prachtige zen-tuinen en parken. De steentuin van Ryoan-ji en de mos-tuin van Saiho-ji, die uitnodigen tot meditatie en contemplatie, zijn perfecte voorbeelden van de Japanse tuinkunst. Elke lente hult de stad zich in het roze met de bloei van de kersenbloesems, een spektakel dat je niet mag missen! De herfst is net zo prachtig, met betoverende kleuren.

Kyoto
Su San Lee

5. De keuken!

En natuurlijk kan geen reis naar Japan compleet zijn zonder de lokale keuken te proeven, die zeer vers en verfijnd is. Probeer eens de Kaiseki-keuken uit, het is eens wat anders dan de sushi-bars en teppanyaki. Ze is afkomstig uit Kyoto en is het de ultieme uitdrukking van de Japanse gastronomie. Deze verfijnde vorm van meergangenmaaltijden benadrukt de seizoensgebonden smaken en de finesse van de presentatie, en weerspiegelt de harmonie tussen voedsel en natuur. Het proeven van een kaiseki is een unieke culinaire ervaring die esthetiek en smaak combineert.