Mag je zonder toestemming kind naar buitenland meenemen ?

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Mag je zonder toestemming ex-partner met kinderen naar buitenland? Lees over wetgeving en regels. ✈️ 👪 #reizenmetkinderen #co-ouderschap
Pixabay

Je bent gescheiden en wil op vakantie gaan met je (minderjarige) kinderen. Moet je ex (die eveneens ouder is van de kinderen) daarmee instemmen? Op wat moet je allemaal letten?

Heel wat gescheiden ouders vragen zich af of ze wel zonder akkoord van de andere ouder op reis kunnen gaan naar het buitenland. Wat zijn de regels die in dat verband spelen?

Gezamenlijk ouderlijk gezag

Nagenoeg steeds oefenen de ouders het gezamenlijk gezag over de kinderen gezamenlijk uit. In dat geval kan je als ouder zonder de toestemming van je ex met de kinderen op vakantie gaan naar het buitenland. Strikt gezien moet je de andere ouder zelfs niet inlichten naar waar je juist gaat, hoewel het aangewezen is dat toch te doen.

Om discussies aan de grens te vermijden kan je de andere ouder eventueel wel nog een formulier laten tekenen om zijn of haar toestemming te geven met de reis. Op de gemeente bestaan er daarvoor standaardformulieren.

Heeft een ouder de exclusieve uitoefening over het ouderlijk gezag dan kan hij perfect met het kind op reis vertrekken. De ouder die het gezag niet heeft kan dat niet zomaar.

Je krijgt de kids-ID niet

Misschien weigert de andere ouder wel de nodige reisdocumenten (zoals de kids-ID of het paspoort van je kinderen) mee te geven. In dat geval kan je een duplicaat trachten aan te vragen op de gemeente. Een alternatief bestaat erin dat je naar de rechtbank stapt om een procedure te starten om de documenten (bijvoorbeeld onder verbeurte van een dwangsom) op te vragen.

Een reis ‘tegenhouden’

Weet je dat je partner op reis wil gaan met de kinderen naar een land dat je niet veilig vindt (of wil deze bv. met de kinderen op reis gaan tijdens het schooljaar waar de kinderen normaal op school moeten zijn), dan kan je naar de rechtbank stappen om daar de reis te horen verbieden.