Olympische Spelen Parijs ‘24: zo wordt je er vrijwilliger

Julie Docsterd,
01-05-2023
Wil je als vrijwilliger deel uitmaken van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs? Weet dan dat je je daarvoor sinds 22 maart kandidaat kan stellen. Dit moet je doen om deel uit te maken van het team in Parijs in 2024.
Anthony Delanoix

Zonder vrijwilligers is de organisatie van een groot evenement zoals de Olympische Spelen niet haalbaar. Vrijwilligers spelen immers een essentiële rol in het succes van de Olympische Spelen, want zij zijn verantwoordelijk voor het verwelkomen, begeleiden en adviseren van zowel bezoekers als atleten. Zij zorgen ervoor dat iedereen een onvergetelijke ervaring kan krijgen.

Vrijwilligers spelen immers een essentiële rol in het succes van de Olympische Spelen, want zij zijn verantwoordelijk voor het verwelkomen, begeleiden en adviseren van zowel bezoekers als atleten. Zij zorgen ervoor dat iedereen een onvergetelijke ervaring kan krijgen.
Daarom zijn er twee wervingscampagnes gestart: één door het organisatiecomité van de Spelen, dat op zoek is naar 45.000 vrijwilligers, en één door de stad Parijs, die er 5.300 wil rekruteren. Voor wie geselecteerd wordt, is dit een kans om in teamverband een uniek avontuur te beleven en mensen van overal ter wereld te ontmoeten, terwijl je als vrijwilliger momenten en emoties kan beleven die een stempel op je leven zullen drukken. Het is ook een kans voor jonge mensen om te leren en te trainen om ervaring op te doen die goed van pas zal komen in het toekomstige professionele leven.

Wat zijn de criteria om in aanmerking te komen?

Om vrijwilliger te worden moet je:

  • Minstens 18 jaar oud zijn (op 1 januari 2024),
  • Frans en/of Engels praten
  • Gedurende minstens 10 dagen beschikbaar zijn tijdens de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen of beide evenementen (van 26 juli tot 11 augustus 2024).

De vrijwilligers worden niet betaald, maar krijgen gratis openbaar vervoer en catering van de stad Parijs.
De geselecteerde vrijwilligers zullen in de lente van volgend jaar een opleiding krijgen. Die zal in eerste instantie online worden gegeven en vervolgens op de verschillende locaties naarmate het evenement nadert. De opleidingssessies zullen gewijd zijn aan de leefwereld van de Spelen, de bijzonderheden van de verschillende taken, de ontdekking van de locaties en de ontmoetingen met andere vrijwilligers en het leidinggevende team.

Hoe stel je je kandidaat?

Wie vrijwilliger wil worden, kan zich tot begin mei 2023 online aanmelden op de website die daarvoor in het leven geroepen werd. Tot dan is het mogelijk om een aanvraag in te dienen en een formulier in te vullen, iets wat ongeveer 30-45 minuten in beslag neemt.
Van mei tot september 2023 zal het organisatiecomité de ontvangen aanvragen beoordelen. Afhankelijk van de opdracht waarnaar je als aanvrager verwijst, zal een uitnodiging voor een gesprek en/of het invullen van een zelfbeoordelingsvragenlijst ter bevestiging van het taalniveau worden verstuurd. De beslissing over elke kandidatuur wordt in de herfst van dit jaar meegedeeld.