Onze top 5 van 'must Places' in Bordeaux

Dankzij de vele autovrije initiatieven het overgrote deel van de binnenstad van Bordeaux geschikt voor een wandeling langs enkele van haar monumentale pleinen, huizen en paleizen.

1. Place des Quinconces

Bij la Place des Quinconces gedenkt la Monument aux Girondins de historie van vermoorde girondijnen in Parijs tijdens de Franse Revolutie in 1793. Je kan eeuwig rond het monument lopen, en telkens opnieuw zullen de kleine details in het werk je verbazen. De waterspuwende paarden klauwen in de lucht met zwemvliezen als hoeven, symboliserend voor de vrijgevochten liberté. De gedetailleerde gezichten en krachtige paarden maken van dit gedenkteken een meesterwerk.

 

 

2. Place de la Comédie

Op la Place de la Comédie stelen twee prachtige gebouwen meteen je blik: het oogstrelende Bordeaux Le Grand Hôtel en daartegenover het Grand Théatre. Het theater is een neoklassiek pareltje. Twaalf Korinthische zuilen ondersteunen een rij standbeelden met de negen muzen en de Romeinse godinnen Juno, Venus en Minerva. Vanbinnen is het theater al even impressionant: de plafonds van het 18e-eeuws gebouw kleuren goud en blauw versieringen.

 

3. Place du Parlement

La Place du Parlement kan je misschien bekend voorkomen, dit is een van de geliefde locaties van menig filmregisseur. De vele terrasjes lopen vol bij de eerste zonnestralen om te kunnen genieten van een lekkere wijn of fris biertje. In de kleine omliggende straatjes kan je misschien wel een typische ‘canelé’ op de kop tikken, een knapperig flangebak met een zachte vulling van rum, vanille en eigeel. Baillardan moet zowat de bekendste producent zijn.

© Wikipedia

 

4. Place de la Bourse

Aan de oevers van de Garonne duikt la Place de la Bourse op. Het toonbeeld van de barokke stijl met prachtig versierde beursgebouwen en douanehuizen. Net aan de oever ontwierp landschapsarchitect Michel Corajoud le Miroir d’Eau, een gigantische waterspiegel met kunstmatige verneveling. Een granieten onderplaat kan kan samen met het ritmisch golvend wateroppervlak een ongewoon spiegeleffect doen ontstaan. Kom hier om te genieten van een van de mooiste pleinen van Frankrijk, waarbij je uitkijkt over de Garonne, la Bourse en hun spiegelbeeld.

© Steve Le Clech

 

5. Place Pey-Berland

Vlakbij de stadspoort Grosse Cloche ligt la place Pey-Berland, waar de kathedraal Saint-André boven de stad uittorent. De losstaande klokkentoren Tour Pey-Berland geeft een unieke kijk aan het plein. Het Hôtel de Ville en Palais Rohan staan tegenover de kathedraal. Het stadhuis bulkt van de 18e eeuwse Franse pracht en praal: het imposante gebouw werd vanbinnen rijkelijk ingericht en gigantische kroonluchters maken het plaatje compleet. Wandel even door de tuinen achter het paleis om het Musée des Beaux Arts te bereiken. Daar kan je werken van bijvoorbeeld Breughel, Delacroix en Matisse bekijken.

© Wikipedia

Geniet ervan