Op vakantie naar Frankrijk? Let op je snelheid!

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Als je deze zomer met de wagen op vakantie gaat en door Frankrijk rijdt, moet je rekening houden met nieuwe snelheidsbeperkingen. Wat moet je daarvan precies weten?

Vanaf 1 juli 2018 mag je op heel wat wegen in Frankrijk minder snel rijden met de wagen. Zeker als je weet dat er jaarlijks zowat 500.000 landgenoten beboet worden voor overdreven snelheid op de Franse wegen is het van belang je daar strikt aan te houden. Maar wat verandert er precies?

80 km per uur

Vanaf 1 juli 2018 gaat de maximumsnelheid op tweerichtingswegen zonder middenafscheiding (routes nationales en routes départementales) van 90 naar 80 km per uur. Die beperking tot 80 km per uur gold vroeger overigens al als het regende.

Op autowegen met een middenvangrail is de maximumsnelheid nog altijd 110 km/uur (tenzij het regent in welk geval de maximumsnelheid 100 km per uur bedraagt). Binnen de bebouwde kom mag je dan weer maximaal 50 km per uur rijden.

Andere wegen

Rij je met je wagen op de Franse autosnelwegen dan geldt, tenzij er een andere maximumsnelheid wordt aangegeven, een snelheidsbeperking tot 130 km/u en 110 km/u bij regen.

Een overtreding, en dan?

Als je je niet houdt aan de snelheidsregels kan je een boete krijgen. Een overtreding van de maximumsnelheid kan in Frankrijk een verkeersboete van €68 (max. 20 km/uur te hard) of €135 (meer dan 20 km/uur harder dan toegestaan) opleveren. Rij je veel te snel dan kunnen de sancties nog zwaarder zijn.