Parijs: waarom is de Sacré-Cœur zo omstreden en wordt ze nu pas geklasseerd als “historisch monument”?

Julie Docsterd,
22-10-2022
De Sacré-Cœur de Paris is een monument dat een massa volk aantrekt. Een prachtig bouwwerk uit 1873 dat tot nu toe echter nog steeds niet beschermd werd door de benaming "historisch monument". En niet zonder reden was het is een van de meest omstreden gebouwen in Frankrijk!
www prod

Gebouwd op de top van de Montmartre-heuvel ten noorden van de hoofdstad, is dit 85 meter hoge Romano-Byzantijnse gebouw in witte steen, zowel een bekend monument voor Parijzenaars als een niet missen plaats voor toeristen, met “bijna 11 miljoen bezoekers per jaar“, aldus de rector, pater Stéphane Esclef.

Waarom vindt deze klassering pas nu plaats?

De geschiedenis van dit heiligdom gewijd aan het Heilig Hart van Jezus en eigendom van de stad Parijs, ligt gevoelig. De bouw ervan begon drie jaar na de nederlaag van Frankrijk tegen Pruisen (1870) en twee jaar na de Commune (maart tot mei 1871), een bloedige opstandige episode die leidde tot het plaatsen van kanonnen op de plaats van het gebouw. In 1873 verklaarde de Assemblée Nationale, gedomineerd door de conservatieven, de basiliek van openbaar nut.

Het gebouw droeg vanaf het begin de stempel van een politiek zeer verdeelde splintergroep, de ultra-katholieken” die “een district willen onderwerpen dat in het noordoosten van Parijs als opstandig wordt beschouwd“, maar ook “om boete te doen voor de Commune van 1871 en alle revoluties sinds 1789“, legt Eric Fournier, docent aan de Universiteit van Parijs-I Panthéon-Sorbonne, uit. Sindsdien wordt het geassocieerd met de repressieve ‘morele orde’ van die tijd.

Henrique Ferrei

Een gebouw dat rust op meer dan 30.000 doden

Het monument, waarvan de bouw erg lang duurde (van 1875 tot 1923), was regelmatig het onderwerp van controverse tussen politici en historici, onlangs nog tijdens een kort debat op de Raad van Parijs. “Het hoogtepunt van deze repressie was de bouw van dit verfoeilijke religieuze bouwwerk op deze doden die worden geschat op bijna 30.000“, zei het communistische raadslid Raphaëlle Primet voor wie “deze klassering een belediging blijft voor de nagedachtenis van de communards“.

Zelfs al is de geschiedenis veelbewogen geweest, toch kunnen we niet blijven hangen in een nostalgische visie op de feiten, we moeten vooruitgaan en zien dat deze plek nu iconisch is“, zegt pater Stéphane Esclef.  De Sacré-Cœur moet ook meer faciliteiten bieden, zoals toegang voor mensen met een beperkte mobiliteit, de opening van de crypte voor bezoekers en de renovatie van het orgel.

Wat je niet mag missen in Parijs