Portugal versterkt de grenzen om een heilige reden

Julie Docsterd,
31-07-2023
Portugal voert willekeurige grenscontroles in, in anticipatie op een grote toestroom van reizigers vanwege het bezoek van paus Franciscus.
Nacho Arteaga

Voorbereidingen voor de veiligheid van het pauselijke evenement

Portugal maakt zich op om paus Franciscus en een miljoen jonge katholieken te ontvangen voor de Wereldjongerendagen (WJD) begin augustus. Om een veilig verloop te waarborgen, heeft het land willekeurige grenscontroles opnieuw ingevoerd, een zogenaamde “uitzonderlijke” maatregel.

Een gecoördineerde veiligheidsmaatregel

De Portugese regering heeft deze beslissing genomen om “potentiële bedreigingen voor de openbare orde en binnenlandse veiligheid te voorkomen“. Hoewel de controles niet permanent zullen zijn, is deze actie gecoördineerd met de autoriteiten van Spanje, Frankrijk en Italië.

Een belangrijk evenement voor de katholieke jeugd

De organisatoren van de WJD verwachten de komst van ongeveer één miljoen pelgrims van over de hele wereld. Het evenement, oorspronkelijk gepland voor augustus 2022, werd met een jaar uitgesteld vanwege de Covid-19-pandemie.

Bevestigd bezoek van paus Franciscus

Paus Franciscus, 86 jaar oud en herstellende van een recente operatie, heeft zijn aanwezigheid bevestigd. Zijn vijfdaagse verblijf in Portugal zal worden gekenmerkt door een druk programma, met twintig ontmoetingen en elf toespraken.