

Wie denkt dat kleine provinciesteden saai zijn, kunnen we geruststellen: Le Puy-en-Velay is de uitzondering. Een historische uitzondering, één met een rijk verleden als religieuze stad, en de daarmee gepaard gaande bisschoppelijke wijk. Een geologische uitzondering ook, met lavapieken bekroond met kerken of beelden. En een culinaire uitzondering, met unieke streekproducten en een bijzondere markt die elke zaterdag de straten kleurt. Kers op de taart: een nieuwe dynamiek op het vlak van toerisme, met een charmant nieuw hotel en een restaurant bekroond met een Michelinster.
In de bovenstad heerst sinds de middeleeuwen een religieuze sfeer. Deze bisschoppelijke wijk staat in het teken van de Mariaverering en de pelgrimsroute naar Compostella. Op 15 augustus komen andere bedevaarders samen voor de Maria-processie, een toestroom van gelovigen die het beeld van de Zwarte Madonna begeleiden naar de kathedraal. Een wandeling door de wijk toont de katholieke uitstraling: privéscholen, religieuze congregaties, een klooster, kapellen, kerken, verblijfplekken voor pelgrims… De sfeer is devoot, inclusief het immense beeld van Notre-Dame-de-France, dat 132 m boven de stad uittorent op de Rocher Corneille. Gelukkig geven het Hôtel-Dieu en de digitale kapel Saint-Alexis een frisse toets aan het religieuze erfgoed. Het Hôtel-Dieu, omgedoopt tot Compostella, biedt meeslepende licht- en geluidsshows. In de kapel vind je de interactieve voorstelling ‘Terre de Géants’.
In deze wijk, die eigendom is van het bisdom en religieuzen, richtten Gilles Devie en Sandrine Boudignon in 2002 in een deel van het Hôtel des Prévôts (14e eeuw, in de 18e eeuw een opvangplaats voor een zusterorde) twee uiterst charmante gastenkamers in. De naam ‘Cimes’ verwijst naar het kleine dakterras met adembenemend uitzicht over de daken van de stad – ze wonen letterlijk het hoogst van alle inwoners van Le Puy-en-Velay! De ontbijtruimte met een vloer van terracotta tegels bevindt zich in de voormalige slaapzaal van de novices. “We ontvangen veel liefhebbers van geschiedenis en kathedralen,” zegt Gilles Devie. Symbolisch openen de ramen van het salon op de twee kleurrijke torens van de Saint-Georges kerk.
De steile straatjes met mooie gevels die afdalen naar de benedenstad (zoals de Rue des Tables, Rue Raphaël, Rue Chênebouterie) leiden langs het restaurant Chamarlenc. Dit is dé nieuwe hotspot in Le Puy-en-Velay. Het werd bekroond met een Michelinster in 2024… amper een jaar na de opening! Een succesverhaal voor Yoan Delorme, een jonge chef van 27 uit Avignon die naar eigen zeggen “een vleugje Méditerranée naar de Velay brengt”. Zo serveert hij linzen met een bouillabaisse, een smaakvolle mix van keukens. Met zijn partner Cellia Baudelier in de zaal kiest hij voor lokale producten en een “eenvoudige, authentieke en smaakvolle keuken”. De gemiddelde prijs ligt rond de € 125 – reserveren doe je best tweeënhalve maand op voorhand!
Je kan ook gaan voor een snelle hap, zeker op zaterdag. Iets wat zeldzaam is geworden in Frankrijk: de wekelijkse markt neemt het volledige stadscentrum over. Er hangt een zuiderse sfeer, met gemoedelijke drukte, kleurrijke kraampjes, goed gevulde winkels en volle terrassen, tegen de achtergrond van kleurrijke gevels (place du Plot, place du Clauzel, place du Martouret). Het accent van de Fransen hier klinkt misschien niet zuiders, maar de streekproducten zijn er wél. De beroemde groene linzen van Le Puy koop je gegarandeerd bij Sabarot, in de Rue Courrerie. Dit familiebedrijf, opgericht in 1819, is gespecialiseerd in peulvruchten en conserven, en werkt het samen met tientallen lokale producenten.
Op de Place du Plot kies je je kaas met artisons: een ronde Tomme van volle rauwe koemelk, met op de korst de aanwezigheid van artisons – mijten die bijdragen aan de rijping. “De mijne rijpen twee maanden in de kelder,” vertelt Geneviève Boyer, een producent uit Vernassal, een dorp op zo’n 20 km van Le Puy-en-Velay. Een vijftiental producenten verkopen deze kaas hier. Sommigen ijveren voor een gecontroleerde herkomstbenaming (AOC).
De fin gras du Mézenc (rundsvlees) is nog zo’n lokale specialiteit. Je vindt het in tal van slagerijen in de stad. Want zo is Le Puy-en-Velay: de kleine handel blijft er levendig, zoals te zien is in de winkels van de Rue Pannessac. Een geruststellend teken dat sommige steden bestand zijn tegen de druk van grote winkelcentra. Na het aperitief op een terras van één van de cafés op Place de la Halle, ga je lunchen bij Au Comptoir des Saveurs (Avenue Foch), de levendige brasserie-pub La Distillerie, bij Le Vellavi ( Rue des Tanneries) of bij Le Cintra, de bistro-bar-lounge van het gloednieuwe hotel Le Regina.
Dit is het charmante hotel dat de stad nog miste. In dit hoekgebouw met rotonde, gebouwd in 1924, zijn op vijf verdiepingen 40 comfortabele kamers en suites ingericht (bijzonder vermeldenswaardig zijn de drie ‘Regina’-suites in de rotonde). Het werd eind 2024 geopend, na ingrijpende renovaties, en biedt ook nog twee restaurants (La Terrasse en het gastronomisch geïnspireerde La Table 1924), een fitnessruimte en een wellness met sauna.
Voor een culturele afsluiter is er het Crozatiermuseum. Dit museum, op wandelafstand van het grote Place du Breuil en de aangename Henri Vinay-tuin, is ondergebracht in een 19de-eeuws gebouw met moderne uitbreiding en presenteert collecties uit de schone kunsten, egyptologie en wetenschappen. Niet te missen: het oudste schilderij op doek dat in Frankrijk bewaard is (1410), het sleutelwerk ‘Vercingétorix voor Caesar’ van Lionel Royer (1899) dat vaak in Franse schoolboeken verschijnt, en ‘De tijgerjacht’, een werk van Delacroix dat uitzonderlijk in bruikleen is tot 13 juli. Van 21 juni 2025 tot 4 januari 2026 loopt er ook de expo over ‘Japan, archipel van de kunsten’. Een permanente tentoonstelling over kantwerk herinnert eraan dat Le Puy-en-Velay ook een rijke traditie heeft op dat vlak… net als Dinant!
De Rocher Saint-Michel is absoluut een bezoek waard. Net als de Rocher Corneille met daarop een beeld van Notre-Dame-de-France. Deze vulkanische rots wekt indruk: helemaal boven, bereikbaar via 268 in de rots gehouwen treden, bevindt zich een heiligdom uit het jaar 950 dat aan een vroegchristelijke kapel doet denken. Iets aardser (maar even bedwelmend!) is een bezoek aan de distilleerderij Pagès. Op 8 km van de stad wordt hier al generaties lang de voortreffelijke verveinelikeur uit de Velay geproduceerd (de plant groeit in de aangrenzende tuin), gerijpt in vaten en foudres. Een perfect souvenir uit deze stad die vaal meer is dan een conservatief christelijk bastion.