Tokio: een tonijn verkocht voor de prijs van… een huis!

Julie Docsterd,
14-01-2023
Tijdens de traditionele nieuwjaarsveiling in Tokio donderdag werd een rode tonijn van 212 kg verkocht voor een absoluut buitensporig bedrag!
Beth MacDonald

De koper heeft namelijk 36 miljoen yen, of 257.000 euro, betaald voor de rode tonijn! Een prijs die bijna twee keer zo hoog is als in 2022! De kopers zijn dezelfde als vorig jaar, namelijk het prestigieuze sushirestaurant Onodera Group en de Japanse groothandel Yamayuki.

De sterke stijging ten opzichte van vorig jaar weerspiegelt de verbetering van de markt na drie moeilijke jaren door de pandemie, die een zware impact had op de Japanse horeca. Maar het absolute record van deze tonijnveiling werd bereikt in 2019 (333 miljoen yen of 2,7 miljoen euro in die tijd) en ligt nog ver buiten handbereik. De zelfverklaarde “tonijnkoning” Kiyoshi Kimura heeft lang geregeerd over dit symbolische evenement en bood veel publiciteit aan de winnaar, en dat is het restaurant dat in 2019 de recordprijs heeft betaald. De laatste jaren was meneer Kimura door de pandemie minder gul.