Terug

Waarom zijn de Belgische frieten de beste?

Wat is het geheim van de Belgische frieten, die bekend staan als de beste frieten ter wereld?

© Engin Akyurt

Volgens de legende zagen Belgische frieten het levenslicht in de 17de eeuw in Namen. Omdat de bewoners in de Maas gevangen vis bakten, kwamen ze op het idee hun aardappelen in de vorm van schijfjes te bakken, toen toen de Maas bevroren was in de winter.

Voor de Fransen is de friet ontstaan in het 18e-eeuwse Parijs, uitgevonden door kooplieden op de Pont Neuf en later, in de jaren 1840, in de vorm van de huidige frieten, in staafjes. In de loop der jaren zijn de frieten in Parijs zeldzamer, maar in België een echt begrip geworden.

 

 

Dus over wie frieten heeft uitgevonden, daarover zijn de twee landen het niet eens, maar één ding is zeker: ze zijn beter in België. Wat is dan hun techniek? Waarom hebben Belgische frieten deze reputatie?

Het verschil is klein, maar het zou het zou te maken hebben met de manier waarop frieten gebakken worden. De Belgen hebben een speciale techniek die hun frieten lekkerder maakt.

·       Eerst en vooral is er een specifieke aardappelsoort om frieten van te bakken: één die bloemig is, om de frieten krokant te maken aan de buitenkant, maar zacht binnenin. Bintjes worden bijvoorbeeld veel gebruikt.

·       Ze moeten ook gesneden worden op een breedte van 1 à 2 centimeter, allemaal gelijkmatig om te zorgen voor een homogene garing, maar ook voor het uitzicht.

·       In plaats van enkele plantaardige olie te gebruiken en de frieten in één keer te bakken, gebruiken de Belgen rundsvet, ook ‘rundswit’ genoemd.

·       Je bakt de frieten voor een eerste keer in het vet om ze zacht te maken

·       Vervolgens moet je ze gedurende ongeveer 20 minuten laten rusten

·       De tweede keer bakken zorgt ervoor dat ze krokant worden aan de buitenkant, en dat ze veel smaak hebben.

·       Na het bakken mag je niet vergeten om de frieten te laten drogen op absorberend papier. Zo zijn ze niet te vet. En voilà, zo krijg je Belgische frieten!

Nog een verschil met de Fransen is dat de Belgen frieten niet (altijd) beschouwen als een bijgerecht, het is een gerecht op zich. Geserveerd in een puntzak zijn de Belgische frieten voldoende op zichzelf. Je kunt er mayonaise bij doen, en klaar! En bovenal is het een gerecht dat je op elk moment van de dag kan eten!

Er zijn veel frietkoten in de Belgische hoofdstad, maar ze bieden niet allemaal dezelfde kwaliteit. Voor de beste Belgische frieten kun je terecht bij Maison Antoine op het Jourdanplein, dat een internationale reputatie geniet: de New York Times heeft het de titel van beste friet ter wereld gegeven. Je kunt ook naar de friettent Frit'Flagey op het Flageyplein gaan. En waarom probeer je bij je frietjes niet een koud lokaal biertje?

© FL Photography