Wijn: ken je de Waalse bubbels? Hier zijn onze 5 alternatieven voor Franse champagne.

Julie Docsterd,
03-07-2023
België, met name het zuiden van het land, ziet elk jaar nieuwe wijngaarden met bijzonder kwalitatieve producten verschijnen. Het Domaine du Chant d'Eole werd in 2019 zelfs uitgeroepen tot "beste mousserende wijn ter wereld"!

Wordt Wallonië een onvermijdelijk gebied op vlak van wijnproductie? Alles wijst erop. Nieuwe wijngaarden schieten als paddenstoelen uit de grond en kunnen concurreren met Franse champagnes en Italiaanse prosecco’s. Dat is goed nieuws voor het milieu, aangezien Belgen nu kunnen genieten van lokaal geproduceerde bubbels.

Het klimaat in België is nog niet voldoende opgewarmd om de Bordeaux, de Piemonte of de Rioja-valleien te evenaren. Voor de productie van bubbels, daarentegen, is het Belgische klimaat uitstekend, wat veel producenten aanzet om zich op deze niche te richten.

1. Château de Bioul, Brut de noirs

Château de Bioul, het vlaggenschip van de Waalse wijnbouw, heeft zich onlangs toegelegd op de productie van wijnen volgens de traditionele methode. De Brut de noirs cuvée wordt verkregen uit een zorgvuldige selectie waarvan de druiven twee keer zo lang worden gerijpt als de andere cuvées van het kasteel, namelijk 18 maanden.

2. Domaine du Ry d’Argent, Cuvée Nell

Dit domein is ongetwijfeld een van de meest dynamische in Wallonië. De Cuvée Nell is een van de mooiste creaties van het huis, een lichte mousserende wijn die opvalt door zijn citrusachtige karakter en perfect is als aperitief of om te combineren met visgerechten of terrines.

3. Domaine des Agaises, Cuvée Ruffus

Het wijndomein van Agaises was het allereerste domein dat in Wallonië werd geplant met als doel uitsluitend mousserende wijnen te produceren. Dat was in 2002. Het zijn waarschijnlijk de bekendste en meest geliefde bubbels van België. En terecht, de expertise van de familie Leroy, aan het hoofd van het bedrijf, is telkens weer een schot in de roos bij elke nieuwe cuvée!

4. Domaine du Chant d’Eole, Cuvée Prestige

De “Rolls Royce” van de Belgische mousserende wijnen valt op door zijn gouden kleur, teken van frisheid en rijpheid. De wervelstorm aan fijne bubbels zorgt voor een mooie helderheid. In de mond is de smaak eerlijk, de zuurgraad perfect. Door zijn rijping van 48 maanden is het complexer en rijker in smaak dan andere creaties van het Henegouwse domein. Een wonder!

5. Domaine viticole du Chenoy, Perle de Wallonie

Deze “Extra Brut” cuvée is een unieke blend van verschillende druivenrassen (waaronder Johanniter, Helios, Bronner en Merzling). De handgeplukte druiven en de lange rijping zorgen voor een sprankelende wijn die elegantie en finesse combineert, met subtiele aroma’s van citrus en wit fruit. Deze gewilde drank is helaas vaak uitverkocht.

En savoir plus sur les vins wallons