Zal dit Britse symbool verdwijnen?

Julie Docsterd,
12-07-2022
Verdwijnen na de typische rode telefooncellen nu ook de pubs, een ander Brits symbool? Volgens een analyse die de impact van de pandemie blootlegt, zijn er nooit zo weinig pubs geweest in Engeland en Wales.
Patrick Tomasso

Het totale aantal pubs is met meer dan 7.000 gedaald op een decennium tijd en is tijdens het eerste trimester van 2022 onder de 40.000 gedoken, het laagste aantal ooit geregistreerd, zegt consultinggroep in vastgoed Altus Group. Sommige pubs werden afgebroken of omgebouwd tot woningen of kantoren.

De sector van pubs en horeca werd door de Covid-19-pandemie door elkaar geschud. Vandaag komt de sector andere uitdagingen tegen: “Terwijl pubs zich opmerkelijk weerbaar hebben getoond tijdens de pandemie, worden ze vandaag geconfronteerd met nieuwe moeilijkheden”, verklaarde Robert Hayton, Britse voorzitter van Altus. Hij citeert daarvoor de “stijging van de energieprijzen, de druk door de inflatie en de stijging van de belastingen”.

Tussen eind 2021 en eind juni 2022 zijn 200 pubs in Engeland en Wales verdwenen. Volgens een studie van verenigingen die de sector vertegenwoordigen maakt slechts 37% van de bedrijven in de sector winst.