Zo doe je een bod op een vakantiewoning

Jan Roodhooft,
02-09-2021
Je bent geïnteresseerd in een appartement aan zee dat te koop staat. Je zou hier een bod op willen doen. Hoe ga je daarbij te werk? Is zo’n bod ook bindend?
Vacancesweb.be

Als je een vakantiewoning wil kopen probeer je allicht eerst een bod te doen dat lager ligt dan de vraagprijs. Met welke regels moet je daarbij rekening houden?

Een bod is bindend

Hou er rekening mee dat een bod dat je doet niet vrijblijvend is. Zodra de verkoper je bod aanvaardt, zit je aan de koop vast. Wil je dan vervolgens toch niet kopen, dan kan de verkoper een schadevergoeding van je vragen. Om te kunnen bewijzen dat je een bod deed zal de makelaar die het pand te koop stelt wellicht aan je vragen om je bod op papier te zetten. Weet dat je hiertoe niet verplicht bent. Je kan perfect zeggen dat je het bod enkel mondeling doet.

Beperk het bod in de tijd

Als je een bod doet, is het belangrijk om dat in de tijd te beperken. Op die manier heb je, als de verkoper het niet dadelijk aanvaardt, vrij snel de handen vrij om iets anders te kopen. Bovendien zorg je er zo voor dat de verkoper geen kans krijgt om (met je bod op zak) in de tussentijd op zoek te gaan naar een andere kandidaat-koper die meer wil betalen dan jij.

Als je het toch op papier zet

Als je je bod toch op papier zet is het belangrijk aan te geven onder welke precieze voorwaarden je wil kopen. Geef niet alleen aan wat je juist wil kopen en tegen welke prijs je dat wil doen maar ook of je bv. opschortende voorwaarden wil inlassen in de overeenkomst (zo bv. van het verkrijgen van een hypothecaire lening). Je kan daarbij bv. een ontwerpovereenkomst voegen bij je bod en aangeven dat je onder de voorwaarden van deze overeenkomst wil kopen.