5 bestemmingen die een nieuwe toeristenbelasting zullen invoeren!

Julie Docsterd,
23-06-2023
"Overtoerisme" is een groeiend probleem dat steeds meer bestemmingen over de hele wereld treft. Daarom hebben sommige bestemmingen besloten bezoekers te laten betalen door middel van een nieuwe belasting.

Volgens de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) reisden ongeveer 700 miljoen toeristen tussen januari en september 2022 naar het buitenland, een stijging van meer dan 133% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dit komt overeen met 63% van het niveau van 2019 en brengt de sector op koers om 65% van het niveau van vóór de gezondheidscrisis te bereiken. Interessant genoeg hebben al een derde van de Europese bestemmingen het aantal toeristische aankomsten van 2019 overschreden. Dit moedigt steden en regio’s aan om… toeristen te ontmoedigen om hen te bezoeken!

1.   Valencia (Spanje)

Jonny James

Er zal een toeristenbelasting worden ingevoerd in de regio Valencia later dit jaar of in 2024. Het bedrag van deze belasting varieert tussen € 0,50 en € 2 per persoon per dag, afhankelijk van de categorie van de accommodatie, en voor een maximale duur van één week. Van alle grote toeristische steden in Oost-Spanje lijkt alleen Valencia deze belasting te willen invoeren, aangezien Benidorm, Alicante, Torrevieja en Peñíscola geen plannen hebben geuit om dit te doen.

2.   Venetië (Italië)

Stijn Te Strake

Venetië heeft de invoering van een nieuwe verblijfsbelasting uitgesteld tot een nog nader te bepalen datum. Het bedrag van de belasting om Venetië binnen te komen varieert tussen € 3, € 6, € 8 of € 10, afhankelijk van de drukte van de dag. Deze belasting kan worden betaald via een speciale website of een smartphone-applicatie die een QR-code genereert die bij controles moet worden getoond. Toeristen die kunnen aantonen dat ze een hotelkamer, een bed & breakfast of een appartement in Venetië hebben geboekt voor meer dan één dag, zijn vrijgesteld van betaling, evenals de ouders van een permanente inwoner van Venetië. Voor die vrijstelling moet je je echter ook registreren op de betreffende website of in de app.

3.   Thailand

Evan Krause

Het Koninkrijk is van plan een toegangsvergoeding van € 8 in te voeren voor buitenlandse bezoekers. Volgens Euronews had de belasting vóór het einde van 2022 moeten worden ingevoerd, maar er waren vertragingen vanwege nog openstaande vragen over de uitvoering van de nieuwe belasting. Deze belasting zal worden gebruikt om het beheer van verschillende toeristische locaties te financieren en om de ongevallenverzekering te dekken voor bepaalde bezoekers die zelf niet in staat zijn om de kosten te betalen in geval van problemen.

4.   Olhão (Portugal)

Denis Vdovin

De stad Olhão in Zuid-Portugal zal naar verwachting een verblijfsbelasting van € 2 per nacht tijdens het hoogseizoen invoeren. Deze maatregel, goedgekeurd door de gemeente afgelopen april, maakt van Olhão de derde gemeente in de Algarve die een verblijfsbelasting oplegt, na Vila Real de Santo António en Faro. De belasting bedraagt € 2 in het hoogseizoen en € 1 in het laagseizoen.

5.   Manchester (Verenigd Koninkrijk)

William McCue

De stad Manchester is net begonnen met de heffing van een nachtelijke toeristenbelasting en is daarmee de eerste stad in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijke maatregel neemt. Deze belasting, genaamd City Visitor Charge, is van toepassing op toeristen die verblijven in hotels, appartementen en bed & breakfasts in het stadscentrum. Zij moeten £1 per nacht per kamer betalen. Dit nieuwe initiatief heeft als doel een sterkere en duurzamere accommodatiesector te creëren in de Engelse stad.