Terug

5 dingen die je moet weten over “La Catedral”, de gevangenis van Pablo Escobar

Bijna 30 jaar na zijn overlijden doen zijn fortuin, zijn escapades en zijn moorden nog altijd inkt vloeien. Laten we het even hebben over “La Catedral”, een crimineel hoofdkwartier dat nu een klooster is!

Eind jaren tachtig zou Pablo Escobar tientallen miljarden dollars hebben vergaard: hij zat op zijn hoogtepunt en zijn criminele activiteiten waren bloediger dan ooit. Met ijzeren vuist leidde hij de cocaïnehandel en terreur tierde welig. In het begin van de jaren '90 wordt er duchtig jacht gemaakt op het zevende grootste fortuin ter wereld.

Maar omringd door een leger blijkt hij ongrijpbaar: de Colombiaanse president César Gaviria onderhandelt dan maar over een gevangenisstraf. Pablo Escobar stemt toe, maar laat de gevangenis inrichten naar zijn wensen en behoeften. Het wordt "La Catedral": hij zal er een jaar blijven, voordat hij in de zomer van 1992 ontsnapt.

 

1. Een uitrusting een paleis waardig

Een voetbalterrein, een gigantisch poppenhuis, zwembad, jacuzzi: de gevangenis van Pablo Escobar is dat enkel van naam!

 

2. Oninneembaar

De gevangenis was eerder gemaakt om de drugsbaron te beschermen tegen vijanden dan om de wereld te beschermen tegen Pablo Escobar... Er was zelfs een opslagplaats voor wapens! Het reliëf maakte het ook mogelijk om een oogje in het zeil te houden voor mogelijke aanvallen…

 

3. Een beschermende mist

Vanaf het vallen van de nacht viel en tot de ochtend, zorgde een beschermende mist ervoor dat elke poging tot aanval op La Catedral onmogelijk was.

 

4. Misdadig hoofdkwartier

Vanuit zijn gevangenis ging Pablo Escobar door met zijn drugshandel. Hij pleegde zelfs moorden, wat de Colombiaanse regering ertoe dreef om hem naar een andere gevangenis over te brengen. Pablo Escobar werd getipt en ontsnapte net op tijd. Hij werd vervolgens wanhopig gezocht en een jaar later vermoord.

 

5. Een klooster

De plek is vandaag een benedictijnenklooster. Ver weg van de stadsdrukte zou dit de ideale plaats zijn om te mediteren. Een kapel, een bibliotheek, een cafetaria en een gedenkteken voor de slachtoffers van het kartel werden er opgericht.