Nijvel: we verklappen je alle geheimen van de ‘Cité des Aclots’

Julie Docsterd,
13-12-2022
Nijvel, ook wel de ‘Cité des Aclots’ genoemd, is een kleine stad met een grootse geschiedenis. Één van de parels van Waals-Brabant die weet te verrassen met zijn adembenemende patrimonium!
WBT - Denis Erroyaux

En over erfgoed gesproken, je kan Nijvel niet bezoeken zonder de Collégiale Sainte-Gertrude kerk te bezoeken. Dit gebouw uit de 11e eeuw, geklasseerd als Europees monument, katapulteert je terug in de tijd, door middel van zijn perfect gerestaureerde elementen, benadrukt door de sobere materialen die zo typisch zijn voor de Romaanse stijl. De kerk, die in 1046 gewijd werd door Wazon, bisschop van Luik, in aanwezigheid van Hendrik III, keizer van het Heilige Roomse Rijk, wordt vandaag de dag beschouwd als het pronkstuk van Nijvel. Met zijn 102 meter lange middenschip is het bovendien één van de grootste romaanse kerken ter wereld! Niet te missen: de crypte, de archeologische kelder, de kloostergang, de twee tribunekapellen, de keizerlijke zaal en de achthoekige klokkentoren.

WBT - Bruno D?Alimonte

Nijvel voor fijnproevers

Als je langs Nijvel komt, kan je van de gelegenheid gebruik maken om het wijndomein Domaine du Chapitre te bezoeken. De familie Hautier heet je welkom om hun lokale productie van wijn en mousserende wijn te ontdekken en te proeven. Er wordt van A tot Z op ambachtelijke wijze gewerkt en de familie deelt zijn passie door middel van een educatief en participatief bezoek, gevolgd door een proeverij. Het is zelfs mogelijk om ter plaatse te verblijven in de gîte van de boerderij.

kasteel van Seneffe Domaine de Seneffe asbl - Francis Vauban

Sportief Nijvel

Vanuit Nijvel kan je ook met de fiets op uittrekken naar bijzondere plekken, zoals de abdij van Villers-la-Ville. Via een route van 35 km kan je teruggaan in de tijd en je onderdompelen in het leven van de monniken die woonden op deze bijzondere historische plek.

En als je geen zin hebt om te trappen, kies dan voor wandelen! Ook daarvoor is er aan ideeën geen gebrek, met een groot aantal opmerkelijke plekken die je in de omgeving van Nijvel op je eigen tempo kan ontdekken. Dat geldt onder andere voor het kasteel van Seneffe en zijn museum gewijd aan de goudsmeedkunst, het kasteel van Rocq en zijn indrukwekkende slotgracht, of de oude draaibrug in Arquennes.

VISITWallonia.be/nijvel