Voor u getest in Chantilly, een eindejaarsweekend

Florence Brigode,
10-12-2022
Kerstmis nadert en meer dan ooit verlangen we naar magie en een betoverend kader. Dit is een uitstapje dat opvalt en dat we zojuist voor je hebben getest: Chantilly! Daar een weekend neerstrijken is alsof je volop van het leven geniet en alles op je af laat komen. En geef toe dat alleen de naam al je doet wegdromen. We laten je watertanden, en geloof me dat het niet alleen is voor de slagroom op de taart!
Château de Chantilly

Meer weten

Domaine de Chantilly

Het Château de Chantilly is een juweeltje van het Franse erfgoed. Het dankt zijn geweldige schoonheid aan Henri d’Orléans, ook bekend met zijn titel van hertog van Aumal, die zijn fortuin en energie wijdde aan de wedergeboorte van het landgoed en het kasteel na de Franse Revolutie. Wij nodigen u uit om te kuieren door de rijkelijk ingerichte en gedecoreerde privé-appartementen. Deze ruimtes zijn opnieuw ingericht om de grandeur en de pracht van de tijd van de prinsen van Condé terug te brengen. De ongelooflijke collecties, die de hertog heeft samengesteld, zijn ook een bezoek waard. Het Musée Condé herbergt de grootste collectie oude schilderijen na het Louvre en heeft een van de meest prestigieuze bibliotheken ter wereld.

Tot slot heeft het Château de Chantilly alles uit de kast gehaald door een feestelijke tafel neer te zetten in de Galerie des Cerfs waar ter gelegenheid van de kerstvakantie decoraties met duizenden lichtjes zullen schitteren. Niet te missen!

Domaine de Chantilly à Noël © Thomas Wibaux

Het park, de stallen en de kant

Goed gehuld in uw sjaal, geniet u in het park van Chantilly dat voor de gelegenheid fraai verlicht is. In opdracht van de Grand Condé (Duc d’Enghien en neef van Lodewijk XIV), om indruk te maken op de Zonnekoning, en gerealiseerd door Lenôtre, is het hier altijd betoverend geweest: kanalen, rivieren, fonteinen, watervallen en andere waterstralen hebben voor bekendheid gezorgd.  Wij raden u aan om bij het vallen van de avond te komen, om dan de majestueuze dennenbomen te ontdekken die het kasteel verlichten. Een magisch moment is gegarandeerd!

Maar daar houden de verrassingen niet op: er staat ook een kerstshow met paarden gepland op het kasteel. Le Miroir de Bérylune! De ruiters van de Compagnie équestre des Grandes Ecuries du domaine de Chantilly vertellen u het verhaal van Fantine. Een kerstverhaal tussen acrobatiek, fantasie, liedjes en ruitervaardigheid dat u zin geeft de Grote Stallen van het landgoed te ontdekken en waarom niet, een bezoek te brengen aan het Museum van het Paard.

Spectacle Equestre de Noel RB Presse

Maak tijdens uw verblijf ook een stop bij het Kantmuseum (Musée de la Dentelle).  Hier bevindt zich de belangrijkste collectie van Chantilly kant, inclusief verscheidene zeldzame en unieke stukken. Kanten jurken, sjaals, paraplu’s en waaiers …, waardeer gewoon de schoonheid van deze prachtige stukken. Een klein museum vol charme en delicatesse, gemaakt door twee Cantiliennes die trots zijn op dit ambachtelijke erfgoed!

Geheimen en goed bewaarde recepten

Ten slotte is het onmogelijk om uw verblijf te beëindigen zonder alle geheimen van de Chantilly slagroom te ontdekken. Als symbool van de Franse gastronomie, blijft de oorsprong van deze crème een groot mysterie.

Volgens de legende heeft François Vatel, een jonge maître d’hôtel, per ongeluk slagroom uitgevonden. Ook al is de anekdote verleidelijk, toch lijkt ze niet echt plausibel. Daarom moeten we ons eerder verdiepen in de memoires van barones d’Oberkirch. De prins van Condé bouwde de hameau de Chantilly ten oosten van het park. Vanaf 1775 organiseerde de prins van Condé er regelmatig diners en hapjes voor zijn familieleden. In 1782 ontving de prins van Condé de toekomstige tsaar Paul I. Onder de gasten van het feest is barones Oberkirch aanwezig. In haar memoires zegt ze dat ze “nog nooit zo’n goede room heeft gegeten, zo smakelijk en zo goed bereid”. Voor het eerst wordt slagroom “vermeld” in Chantilly.

Om het te degusteren, nodigen wij u uit in het Atelier de la Chantilly:

L’Atelier de la Chantilly is een 100% Chantilly cream tearoom, die u niet alleen de geplogenheden leert, maar ook hoe u slagroom met de hand klopt. Een leuke activiteit om met het gezin te doen, met als bonus een snackje gebaseerd op Chantilly (uiteraard). Hierna zal de Chantilly slagroom echt geen geheimen voor u hebben!

L’Atelier de la Chantilly © Anne-Sophie Flament - Oise Tourisme

En nu we het toch hebben over smaakpapillen en degustatieplezier, aarzel zeker niet om een tafel te reserveren bij Vertugadin: een neo-herberg die u graag een burgerlijke en deugdzame keuken presenteert. Het menu is net zo verleidelijk als de plaats verrassend is. En om de nacht door te brengen is het 3-sterren Hotel Le Chantilly zeker een aanrader. Gelegen nabij het historische centrum van Chantilly, combineert deze voormalige koetsiersherberg, gebouwd in 1722, het oude en het moderne in 27 kamers met een authentieke charme, waarin u zeker heerlijk zult wegdromen.

Hôtel le Chantilly – Chantilly © Thomas Wibaux

Meer weten