Coronavirus: wordt reizen in China (nog) moeilijker?

Julie Docsterd,
08-01-2023
China zou een strenger beleid kunnen gaan voeren voor een aantal reizigers, met inbegrip van die uit Europa.
Gabriel Xu

“Een aantal landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd die uitsluitend gericht zijn op Chinese reizigers. Daarvoor is geen wetenschappelijke basis en sommige praktijken zijn onaanvaardbaar,” zegt een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Mao Ning. En ze voegt er nog aan toe dat China ” wederkerige tegenmaatregelen” kan nemen.

Ter herinnering: China houdt sinds 2020 zijn grenzen grotendeels gesloten voor buitenlanders. Het land geeft al bijna drie jaar geen toeristenvisa meer af en legt bij aankomst een verplichte quarantaine op. Deze isolatiemaatregel wordt op 8 januari opgeheven, maar een test die minder dan 48 uur oud is, blijft vereist voor aankomst op Chinees grondgebied. Dit besluit valt samen met de verwachte geleidelijke hervatting van buitenlandse reizen door de Chinezen na drie jaar frustratie.

Uit voorzorg heeft een twaalftal landen besloten om PCR-tests op te leggen aan reizigers die uit China komen, dat getroffen is door een golf van Covid-gevallen. Marokko heeft op zijn beurt alle reizigers uit China “ongeacht hun nationaliteit” de toegang tot zijn grondgebied ontzegd.